Zwemschool

Leren zwemmen - Sportzwemmen - Competitie

Algemene info

Startleeftijd van een zwemmer

Kinderen kunnen in de zwemschool starten vanaf 4,5 jaar.

Uren van de zwemschool

Kijk hiervoor bij de Trainingsmomenten. De zwemschool heeft de vakjes met Z1 … Z6. 

Lidgelden

In het lidgeld van de zwemschool zit alle inkom (tijdens de lessen), zwemlessen, verzekering via de Vlaamse Zwemfederatie voor een volledig lesjaar (van september tot en met juni het jaar daarop).  Bij inschrijving krijg je ook een badmuts.

Startmomenten

U kan eerst twee keer proberen voor u beslist om lid te worden. Dit is gratis
Om te weten wanneer dit, neemt u contact op met de zwemschool verantwoordelijke.

Wat neem ik mee op zwemles

Zwemkledij voor de meisjes: Een badpak is eenvoudiger dan een zwembroekje met topje. De kinderen moeten nogal veel bewegingen maken in het water en topjes hebben de neiging om meer fout te zitten dan juist.

Zwemkledij voor de jongens: Een zwembroek – en liefst geen losse zwemshort (een lange, maar spannende zwembroek mag ook). De lesgevers moeten de beenbewegingen van het kind kunnen volgen en corrigeren.

Zwembril: Kijk goed naar het soort zwembril dat je koopt. Eerst en vooral kan je zwembrillen vinden voor kinderen (junior) en volwassenen. Een zwembril voor volwassenen op een kind van 6 jaar lukt bijna niet (lekken). Probeer de maat dus zeker alvorens hem te kopen – koop geen zwembrillen “op de groei”, want na een jaar wekelijks gebruik, zijn de meeste brilletjes toch aan vervanging toe.
Verder heb je competitiebrilletjes en recreanten-/trainingsbrillen. Sommige mensen denken dat een competitiebril beter is – maar dat is meestal niet het geval voor trainingen. Er zijn maar weinig competitiezwemmers die trainen met een echte competitiebril. Deze brillen sluiten bijzonder goed af, vallen diep in de oogkas en zijn daarom in veel gevallen slechts comfortabel voor de duur van een wedstrijd. Kies daarom voor een comfortabele bril op de juiste maat voor de zwemlessen.

Badmuts : Je krijgt gratis een eerste badmuts van de club na inschrijving. Gelieve de naam van je kind op de badmuts te schrijven (zeker in de zwemschool). Zo raken er minder badmutsen verloren en help je de lesgevers een beetje om je kind zo snel mogelijk bij naam te kunnen noemen zonder het telkens aan het kind te moeten vragen.

Een handdoek: Hierin is de keuze echt vrij

Voor zwemschool 4 en hoger, zwemvliezen: … gepaste informatie zal verschaft worden bij overgang naar groepen die zwemvliezen vereisen.

Ons doel

Het doel van de zwemschool is uw kind op een fijne, veilige manier de zwemtechnieken van rugslag, vrije slag en schoolslag aan te leren.

Onze leermethode

In tegenstelling tot het schoolzwemmen starten wij eerst met het aanleren van de rugcrawl, als tweede de vrije slag of crawl. Daarna leren wij de schoolslag. Deze keuze hebben wij gemaakt omdat de beweging van deze slagen veel natuurlijker is dan de redelijk moeilijke schoolslag. Om al deze slagen juist aan te leren besteden wij dan ook veel aandacht aan watergewenning.

Onze zwemschool is verdeeld in 6 groepen. Nieuwe zwemmertjes worden verdeeld in de groepen naargelang hun kennis van het zwemmen. Een lessenreeks duurt ongeveer 10 weken, daarna worden er testen afgenomen en kijken de lesgevers of de zwemmer klaar is om naar de volgende groep te kunnen gaan. Als uw kind de 6 groepen doorlopen heeft kan u er zeker van zijn dat zij/hij de techniek van crawl, rugslag en schoolslag volledig beheerst. Duiken, keerpunten geen probleem en zelfs de beginselen van vlinder hebben ze al in hun benen. Klaar om nieuwe bestemmingen in te zwemmen, misschien wel als nieuwe ………. Kinderen hebben ongeveer 4 jaar nodig om deze zwemschool te doorlopen. (verschilt van kind tot kind)

Onze lesgevers

Elke les staat er een groep gemotiveerde lesgevers klaar om de kunst van het zwemmen aan te leren aan jullie kinderen. Deze groep bestaat volledig uit vrijwilligers. Een deel hiervan zijn ouders en een deel zijn wedstrijdzwemmers die hun kennis doorgeven aan de volgende generatie. Zij hebben vaste dagen om les te geven, deze kunnen wat afwijken met de dagen dat uw kind komt zwemmen. Dit is geen probleem, via een intern communicatiesysteem geven zij elke les de belangrijke zaken door en gaan de zwemmers er geen last van ondervinden.
Wij zijn constant op zoek naar gemotiveerde lesgevers

Onze groepen

Een belangrijkste stap in ons zwemleven. Schrik overwinnen, kijken onder water, drijven op je buik en op je rug. Ook het ademen zoals echte zwemmers wordt hier al een beetje aangeleerd.
kloppen met je benen op je rug. het aanleren van de armbeweging rugcrawl. Draaien van je buik op je rug of andersom. Dit is je leerstof voor deze groep.
Deze zwemmertjes leren de beweging van crawl Koprol in het water is leuker dan op een turnmat en dat leren ze hier ook. Ook de rug wordt hier verder geoefend
Na de vrije slag en de rugslag is het nu tijd om de schoolslag aan te leren. Deze slag word aangeleerd met de correcte ademhaling. De andere slagen worden hier nog geperfectioneerd. Duiken staat hier ook al op het programma.
Eens dit groepje bereikt kan je drie stijlen zwemmen. De techniek is bekend maar moet nu nog bijgeschaafd worden. Duiken, keerpunten van de 3 stijlen,… genoeg om jullie een tijdje bezig te houden.
Vrije slag, rugslag, schoolslag met keerpunten en starten, ze hebben geen geheimen meer. Je kan alles, maar…. je wil meer. Je wil oefenen, je wil beter zwemmen, je wil snelheid, je wil …..je tijden zwemmen om zo officieel een wedstrijdzwemmer te worden of je wil recreatief trainen. Dan hoor je hier thuis.

Wedstrijden

KST heeft buiten de zwemschool ook een deel wedstrijdzwemmers (competitiezwemmers of vergunninghouders). Deze zijn bijna allemaal opgegroeid in de zwemschool en hebben daar hun liefde voor het zwemmen gevonden.
Om jullie diezelfde kans te geven nemen wij elke maand deel aan een wedstrijd speciaal voor zwemmers van zwemscholen. Dit is volledig vrij te kiezen en wordt zeker niet verplicht. Zwemmertjes die hier voor kiezen kunnen mee zwemmen vanaf ze 25 meter kunnen zwemmen. Eens de wedstrijdkriebel te pakken, kunnen ze oefenen en trainen om hun vergunningstijden te halen en over te gaan naar de “echte wedstrijdzwemmers”

Interesse ?

U kan steeds contact opnemen met Danny Peinen, de verantwoordelijk voor de zwemschool.
Dit kan via email danny.peinen@zwemclubkst.be of door haar even te bellen op 0497/21.99.87.
Je kan ook via het contactformulier op de website een berichtje intypen.

Het toetredingsformulier kan u hier alvast vinden.