Een groep van leden die onmisbaar is voor de club om aan wedstrijden te kunnen deelnemen zijn de officials.
Vanaf 3 zwemmers moet de club 1 official leveren, vanaf 10 zwemmers 2, vanaf 20 zwemmers 3, vanaf 30 zwemmers 4 en vanaf 40 zwemmers 5 officials en zo verder. Bij wedstrijden met lange afstanden (800 en 1500m moet er vanaf 1 zwemmer een official geleverd worden)
Kan de club, om welke reden dan ook, niet voldoen hieraan is het per te kort geleverde official een boete voor de club.
Vele ouders komen naar de wedstrijden van hun kinderen kijken. Meestal zien zij de wedstrijdgebeuren vanuit de cafetaria en vinden zij het wachten erger dan de kinderen. Als je je opleiding TAK afgerond hebt kan je telkens je kinderen zwemmen, de wedstrijd volgen van dichtbij (naast het zwembad), tenmidden van andere officials.
Om op elke wedstrijd voldoende officials te kunnen leveren zijn we op zoek naar kandidaat-officials. Voel je je geroepen, heb je vragen of twijfel je, neem dan zeker contact op met Lu Adams.
Als official wordt verwacht dat je 45 minuten voor de aanvang van de wedstrijd je aanmeld bij de kamprechter (meestal aan de jurytafel). Een half uur voor de aanvang van de wedstrijd wordt er een juryvergadering gehouden door de kamprechter (als je al eens naar een wedstrijd gekeken hebt, moet je er maar eens op letten dat er 30 minuten voor de wedstrijd plots geen enkele official naast het bad te zien is). Er wordt verwacht dat je kan blijven tot het einde van de wedstrijd.
Buiten het volgen van een cursus en het slagen in je examen dat zijn de lasten van het official-zijn, maar er zijn ook een paar voordelen.
Hoe meer officials een club heeft … des te gemakkelijker wordt het om steeds voldoende afvaardiging te hebben op wedstrijden.
Iedereen beseft echter dat het een “vrijwillig” engagement is. Je zal dus nooit verplicht worden om official te zijn op een wedstrijd (je moet slechts 5 maal per jaar fungeren om je official status te behouden – dit is opgelegd door de zwemfederatie).
TAK betekent: Tijdopnemer – Aankomstrechter – Keerpuntrechter.
Wil je achteraf nog verder groeien als official, dan kan je nog extra cursussen volgen. Je kan als het ware een ganse carriere opbouwen in het zwemwereldje (welliswaar een carriere op vrijwillige basis).
Slaag je voor de examens, dan mag je dus tijd opnemen, keerpuntrechter zijn, aankomstrechter (aankomsten controleren) en zelfs zwemrechter (waarschijnlijk klonk TAKZ niet zo goed – maar het is wel een van de functies die je als TAK kan doen).
De leerstof is niet zo omvangrijk (7 bladzijden) – maar ook niet eenvoudig. Er wordt wel een avondje theorieles gegeven om je te helpen als voorbereiding op je theoretisch examen.
Voor we zover zijn moeten we nog eerst een paar andere zaken vertellen.
Boekje aanvragen
Alles begint met een official-boekje. Dit boekje is vergelijkbaar met het paspoort van een official. Hierin worden de gevolgde cursussen, stages en examens genoteerd. Dit boekje zal later ook elke keer moeten afgegeven worden op het jurysecretariaat om je aanwezigheid op een wedstrijd te laten noteren.
Wil je official worden dan moet je daarom eerst een boekje aanvragen.
Om een boekje aan te vragen moet je eerst aangesloten zijn bij de Vlaamse zwemfederatie.
Neem hiervoor contact op met Lu (of stel ons de vraag via het contactformulier op de website). Hij kan je dan in geuren en kleuren de overblijvende vragen beantwoorden en ervoor zorgen dat je gratis wordt aangesloten bij KST als niet vergunningshouder (deze status wordt later veranderd als je in de examens slaagt).
Vanaf je het bericht krijgt van KST kan je de procedure volgen zoals beschreven staat in het Aanvraagformulier TAK opleiding op de website van de Vlaamse zwemfederatie.
Je kan de mensen van de federatie gewoon een mailtje sturen waarin je vraagt om een boekje op te sturen. De foto kan je er achteraf zelf op kleven.
Een Chrono
KST voorziet officials van een goede chrono die je mag gebruiken tot je beslist om niet meer te fungeren (sommige officials hebben zoveel voldoening bij het official-zijn dat ze zelfs official blijven nadat hun kinderen gestopt zijn met zwemmen). De KST chrono’s zijn waterdicht (of minstens spatwaterdicht) en hebben een geheugen voor splittijden.
Lu heeft altijd een aantal extra chrono’s ter beschikking. Heb je problemen met je chrono, neem dan onmiddellijk contact op met Lu en hij zorgt voor een oplossing.
De Stage
Op de uitnodiging die doorgestuurd wordt aan de zwemmers om deel te nemen aan een wedstrijd, kan je vragen om jou in te laten schrijven als stagiair voor die wedstrijd. Deze aanvraag moet dan doorgestuurd worden naar de kamprechter die instaat voor die wedstrijd.
Zeer snel daarna onvang je (meestal) positief antwoord.
Wat mag je niet vergeten tijdens je stage ?
- Kleding : Officials gaan gekleed in het wit (witte broek en witte t-shirt, polo, hemd). Doe iets proper en gemakkelijk aan je voeten (en dus iets dat nat mag worden – en niet enorm glijdt), zoals bijvoorbeeld waterslippers, teva’s of andere waterbestendige schoenen.
- Een map : Als je dit op voorhand vraagt, kan je er een krijgen van de zwemclub. Je moet immers de hele tijd met wat papierwerk rondlopen (programma en stagepapieren)
- Stageformulieren : vergeet zeker je stageformulier tijdopnemer en stageformulier aankomstrechter mee. Deze kan je downloaden van de website van de Vlaamse zwemfederatie.
- Een chrono met tussentijdopname (split)
Je moet zien dat je ongeveer 45 minuten voor de aanvang van de wedstrijd aanwezig bent. Je kan best bij de organiserende club vragen waar officials zich omkleden – je hoeft als (stagiair) official ook geen inkom te betalen.
Nadat je je omgekleed hebt loop je gewoon het zwembad binnen. Je zal meestal wel zien waar het jurysecretariaat zit. Je geeft daar je boekje af en vermeld duidelijk dat je stage komt doen. Als je niet weet waar de kamprechter is vraag je het best even – want je kan hem best ook op de hoogte brengen dat je er bent.
Ongeveer 30 minuten voor de start van de wedstrijd is het juryvergadering. Je volgt best “de hoop officials” want zij zonderen zich meestal af in een apart lokaal.
Daar beginnen ze met de chronotest, dus zorg ervoor dat je klaar bent om op je chrono te drukken.
Bij de chronotest zegt de starter “Op uw plaatsen” en dan geeft hij een fluitsignaal. Ben je nog niet vertrouwd met de manier van starten, lees dit dan even na … er wordt immers geen “klaar” gezegd.
De bedoeling is dat je je chrono samen kan starten met het fluitsignaal … en ongeveer 5 minuten later wordt hetzelfde gedaan om de chrono’s te stoppen.
Tijdens de chronotest wordt meestal een naamafroeping, een functietoewijzing en extra speciale richtlijnen gegeven.
Meestal worden de stagiairs op het einde van de juryvergadering even bij elkaar geroepen om uit te leggen wat van hen verwacht wordt.
Let hierbij goed op en stel vragen als iets niet duidelijk is.
De theorieles
Deze cursus wordt meestal 2 maal per jaar ingericht – data en plaatsen vind je alweer op de website van de Vlaamse Federatie.
Het is een goed idee om op voorhand te vragen wie er nog cursus volgt en dan samen te rijden – dit maakt het ganse cursusgebeuren veel aangenamer.
Normaal start de cursus rond 20u00 en loopt hij af rond 24u00.
Je zou denken dat 4 uur zeker voldoende moeten zijn om 7 bladzijden leerstof te leren, en in sommige gevallen is dat ook zo. Maar vergis je niet, de leerstof is niet voor iedereen even eenvoudig en een beetje “van buiten leren” zal onvermijdelijk zijn.
Ongeveer 1 week later heb je meestal het theoretisch examen.
Het Theorie examen
Er wordt op toegezien dat er niets uit het lokaal wordt meegenomen.
Verwacht vragen over grotere stukken leerstof
– bvb. Leg in detail het keerpunt schoolslag uit vanaf de laatste armslag voor het keerpunt
Verwacht ook vragen over specifiekere onderwerpen
– bvb. Wat zijn de taken van de hoofdtijdopnemer
Of vragen om je even van je stuk te brengen
– Een zwemmer tijdens 100 meter vrije slag is verward en zwemt rugslag, raakt de muur niet tijdens zijn keerpunt en zwemt terug. Nadat hij de muur geraakt heeft maakt hij twee dolfijnslagen onder water en zwemt verder in schoolslag. Welke fouten zijn er allemaal gemaakt ?
De helft is multiple choice (met soms meerder mogelijkheden per vraag).
– bvb. De volgorde van zwemstijlen bij individuele wisselslag is :
a. Rug – School – Vlinder – Vrij
b. School – Vlinder – Rug – Vrij
etc…
Meestal krijg je je uitslag telefonisch doorgebeld binnen de twee weken.
Haal je geen 80% dan kan je nogmaals opnieuw proberen tijdens een herexamen.
De praktische proeven
Als je minstens twee stages hebt gedaan (en geslaagd bent in je theoretisch examen), moet je je boekje opsturen naar de opleidingsverantwoordelijke van de provincie.
Je wordt dan binnen een paar weken gecontacteerd om af te spreken wanneer het zou passen om examen praktijk af te nemen. Er moeten twee praktijkexamens afgenomen worden. Soms is het mogelijk dat er twee wedstrijden op 1 dag worden georganiseerd. In dat geval kan het zijn dat je dus op 1 dag van je praktijkexamen af bent.
Het praktijkexamen wordt afgenomen door een K1P of K1F (provinciaal of federaal gemachtigd kamprechter). Meestal zullen er 2 of 3 kandidaten per kamprechter zijn (dus je zal niet alleen zijn).
Het examen is opgesplitst in 3 delen (tijdopname, keerpunten en aankomsten). Het verloop van het examen hangt af van de werkwijze van de examinator – dus de uitleg over de verwachtingen wordt ter plekke gedaan. Zo zijn er examinators die verwachten dat je de tijd/aankomsten op je programma EN het examenformulier invult en waarbij de controle pas gedaan wordt nadat alle tijden zijn opgenomen, en examinators die enkel tijden op het programma verwachten. Luister dus goed en stel vragen over wat er juist verwacht wordt. Nochtans je met een aantal kandidaten bent zal iedereen wel verwachten dat je individueel werkt en individuele beslissingen neemt.
De examinator zal met jou je resultaten overlopen. Behaal je een voldoende op beide examens dan ben je official. Slaag je niet dan kan je een herexamen afleggen (voor het deel waarin je niet slaagde).
Heb je reeds een vergunningsnummer dan ben je vanaf dat moment ook gemachtigd (en je krijgt een getuigschrift), anders moet er eerst nog een vergunningsnummer aangevraagd worden – en krijg je je officialboekje afgestempeld met de post toegestuurd.
KST zal een official polo voor jouw aanschaffen.
Heb je er zin in ?
Ben je er klaar voor ? Dan ben je waarschijnlijk benieuwd wat je allemaal zal bijleren en hoe moeilijk het allemaal niet is.
Om je te helpen hebben we een korte samenvatting van de cursus gemaakt.
De samenvatting is wel een beetje groot om mee te smokkelen tijdens het theorie-examen, maar anderzijds bevat het wel bijna alles dat je moet weten over de theorie die je moet kennen (en er zijn officials bij KST die hun examen hebben afgelegd – met success – door alleen dit briefje te lezen).
Klik daarom hieronder op het document. Het is een verdere samenvatting van alle belangrijke informatie op 1 bladzijde.
TAK Samenvatting (regels van 2010 !! Iemand interesse om deze bij te werken ?)