SV – Volwassenen

Leren zwemmen - Sportzwemmen - Competitie

Wanneer ?

We bieden twee trainingsmomenten aan.  Het staat je vrij om hierin je schema zelf te bepalen.  Sommige zwemmers komen elke keer, maar anderen komen 1 keer per week of soms een week wel en een week niet.

Voor wie ?

Elke zwemmer heeft een ander niveau of interesse bij het zwemmen, daarom even een toelichting over wat er allemaal kan binnen de volwassen groep …
We verwachten dat je rustig in het diepe gedeelte van het bad kan zwemmen.  50meter schoolslag kunnen zwemmen is dus genoeg.

Beginners


[We bieden niet elk seizoen lessen aan voor volwassenen. Seizoen 2021 – 2022 is gestart zonder lesmoment en is deze blok dus niet van toepassing.]

Voor beginnende zwemmers reserveren we van september tot januari elke dinsdag 1 baan.
Zwemmers die graag hun zwemstijl willen verbeteren zijn hier van harte welkom. Tijdens de laatste 30 minuten van training op dinsdag geven we tijdens de eerste maanden van het seizoen een aantal lessen die iedereen aankan.  De lessen worden afgestemd op het niveau binnen de groep.
Het eerste half uur oefen je individueel de oefeningen van de vorige weken of warm je jezelf op – het is immer belangrijk om niet alleen theorieles te krijgen maar ook te oefenen.  Tijdens het laatste half uur wordt techniekles gegeven en kan je natuurlijk vragen stellen.
Tijdens deze lessen zullen we de verschillende stijlen bespreken.  De nadruk ligt vooral op schoolslag en crawl (en een basis rugslag), maar ook keerpunten en starten kunnen aan bod komen. Het is een interactieve les, waarbij we leren van elkaar om zo onze zwemstijl te optimaliseren. De bedoeling is om efficiënter te leren zwemmen.
Deze lessenreeks duurt ongeveer tot december/januari.  Daarna kan je nog steeds vragen stellen.  Vanaf dan zal je over genoeg theoretische bagage beschikken om je zwemtechniek de volgende maanden bij te werken.  In vele gevallen zal je merken dat je conditie ook moet verbeteren en dat duurt even.


Heb je geen les dan kan je in de beginnersgroep ofwel vrij zwemmen, maar ook een training van de gevorderden volgen.  Ook zonder lessen kan je je vragen kwijt tijdens de les.  Meer ervaren zwemmers of trainers kunnen een antwoord geven op je vragen.
Vanaf het zwemmen iets vlotter gaat, kan je je zwemconditie verbeteren door een start-to-swim programma af te werken.

Start to swim

Verbeter je graag je conditie, dan is het start-to-swim programma misschien iets voor jouw.
We hebben een schema opgesteld van 15 weken waarin je je zwemconditie in een bepaalde stijl kan leren verbeteren.  Tijdens de eerste week zwemmen we niet meer dan 50 meter aan een stuk.  We zullen dit gradueel opbouwen tot 1000 meter non-stop zwemmen in die zwemstijl.  Natuurlijk zullen de “start to swim” zwemmers tijdens de eerste weken zeker nog tijd over hebben om de techniekles mee te volgen nadat zij hun afstand gezwommen hebben.  Dit schema kan je individueel volgen in de beginnersbaan.

Gevorderden

We zullen telkens 1 baan voorbehouden voor de zwemmers die een training willen afwerken.  Elke week worden er trainingen opgemaakt op maat voor deze groep en uitvoerbaar naar eigen kunnen. Dat wil zeggen, als er op staat “wisselslag” maar je weet niet hoe vlinder gezwommen wordt of je conditie is nog even wat minder, dan kan je zelf beslissen om die slag te vervangen. In deze groep wordt normaal gezien een afstand van ongeveer 2km gezwommen op een uur.  Het is dus een ideale groep voor iemand die een “start-to-swim” niveau gehaald heeft in zowel crawl als schoolslag.
Als richtlijn : om in deze groep mee te kunnen verwachten we dus dat je ongeveer 400meter aan een stuk kan zwemmen in 2 verschillende stijlen en je sneller kan zwemmen dan 2:00 op 100 meter in een stijl naar keuze.

Wil je eens komen proberen ?

Als je denkt dat dit iets voor jouw is, maar je bent nog niet zeker, dan kan 2 keer mee komen zwemmen om te zien of de werking aan jouw verwachtingen voldoet.  Als ze eens wil komen proberen kan je best op een dinsdag komen (en best de eerste lessen van het seizoen – we doen immers geen herhalingen).
Je zal wel zien dat er zwemmers zijn van verschillende niveaus dus normaal gezien zou je je wel bij een groep moeten kunnen aansluiten.
Geef vooraf wel even een seintje als je eens wil komen proberen.
Je vraagt dan aan inkom om je door te laten (zeg dat je voor een KST proefles komt).

Nog vragen ?

Heb je nog vragen, dan horen we ze graag (info@zwemclubkst.be)