Competitie

Leren zwemmen - Sportzwemmen - Competitie

Over de zwemsport …

De bedoeling van de zwemsport is om sneller en efficiënter te leren zwemmen.  Correct/efficiënt zwemmen vraagt veel oefening, techniek, een goede lichaamsbeheersing, ademhaling, core stabiliteit, flexibiliteit en daarboven nog een stevige uithouding en kracht-ontwikkeling.  Zwemmen is niet voor niets een van de gezondste sporten, het internet staat er vol van.

Zwemmen is overwegend een individuele sport.  Je belangrijkste tegenstander ben je zelf.  Je zal af en toe wel eens meezwemmen in een aflossing, dat is natuurlijk ook super spannend.

Zwemmen is geen eenzame sport.  Je wordt ingedeeld in een trainingsgroep met zwemmers van hetzelfde niveau.  Binnen die groep zal je evolueren tot je de groep ontgroeid bent.  Je trainers houden dit in het oog.  Soms zijn er overgangen waarbij een aantal zwemmers van elke groep doorschuiven.  De trainers bespreken deze overgangen tijdens een van hun vele sportvergaderingen.  Op die manier worden de groepen in balans gehouden.  Er bestaat geen vooraf vastgelegde kalender wanneer deze overgangen zullen plaatsvinden.  Je zal in elk geval snel iedereen leren kennen.

Voor zwemmers die willen doorstromen naar de competitie, maar hun vergunningstijden nog niet gehaald hebben, is er een pre-competitie groep.  Heb je je vergunningstijden al wel gehaald en kan je al je keerpunten, dan wordt je ingedeeld in een van de 5 competitiegroepen.

Over de competitiezwemmer …

Je probeert zoveel mogelijk trainingen bij te wonen.  Je zit immers bij de competitiegroep om jezelf te verbeteren en je weet dat je nooit zal kunnen zonder inspanning.  Je volgt de opdrachten van de trainer zo goed mogelijk.  Als competitiezwemmer heb je een voorbeeldfunctie binnen de club.  Andere zwemmers zullen naar je opkijken.  Je behandeld anderen (en je materiaal) daarom steeds met respect.

Als competitiezwemmer vertegenwoordig je ook de club (en zijn kleuren).  We voorzien dat elke zwemmer een badmuts en een t-shirt krijgt.  We verwachten dan ook dat je deze draagt tijdens de wedstrijden en tijdens prijsuitreikingen.  Het spreekt voor zich dat je graag deelneemt aan wedstrijden.  Doe je niet graag mee aan wedstrijden, kan je steeds aansluiten bij de sportzwemmers.  Een ideaal moment om je prestaties te laten zien is onze eigen wedstrijd : de Grote Prijs Stad Turnhout.

Natuurlijk is een sportieve instelling het belangrijkste.  Zwemmen kan je heel lang doen en dat vraagt een juiste sportieve instelling van zowel de zwemmers als de ouders.
Je kan beginnen met zwemwedstrijden vanaf je 25 meter aan 1 stuk kan zwemmen.  De minimumleeftijd voor competitiezwemmen is vastgesteld op 9 jaar.  Er is geen maximumleeftijd.